|Projecten|Over ons|Contact


»
ZONNEBOILER

Lijn.png


Zon is iets voor genieters, wat is er fijner dan zonnewarmte. Al het leven op aarde is mogelijk door de zon. Elke dag ontvangen we warmte en licht en dat in enorme hoeveelheden. De zon levert in één uur zoveel energie als de hele mensheid in een jaar verbruikt. Deze energie gratis benutten in de zomer én winter is mogelijk met zonnecollectoren, en het mooie is dat ze bijna overal toepasbaar zijn.

Het principe van een zonnecollector is eenvoudig. Een metalen voorwerp dat een tijdje in de zon ligt wordt warm. Een zonnecollector bevat metalen buizen met daarin een vloeistof die warmte opneemt en vervoert. Er zijn verschillende typen zonnecollectoren.

Zonnecollectoren zijn mogelijk zowel een plat als een schuin dak. Ook hoeven ze niet perse exact naar het zuiden gericht te zijn. Afwijkingen tot 45˚ zijn geen probleem en veroorzaken geen noemenswaardige opbrengst vermindering.

Werking.png

Zonnecollectoren worden aangesloten op een zonneboiler. De vloeistof neemt warmte op in de collectoren en stroomt naar de zonneboiler waar het zijn warmte afgeeft aan het water. Dit zijn gescheiden kanalen. Hierna begint de vloeistof aan een nieuwe cyclus. Het water in de boiler wordt warm gehouden, waardoor altijd warm tapwater ter beschikking is, dus niet alleen energiebesparend maar ook lekker comfortabel.

Naast zonnecollectoren te gebruiken voor warm water kan ook een schakeling worden gemaakt met de centrale verwarming. De zonnecollectoren ondersteunen dan de verwarming van het huis of gebouw wanneer mogelijk en voorzien in warm tapwater. (De zonnecollectoren voorzien ook nog in de warmwater voorziening.)

 

Advies is een belangrijk aspect bij de aanschaf van zonnecollectoren. Wat past het beste bij uw gebruik en uw situatie en welk type is het efficiëntst. Voor uw situatie wordt een ontwerp gemaakt aan de hand van software met de juiste ontwerpregels. Ook wordt er een ontwerp gemaakt hoe de collectoren het beste geplaatst kunnen worden. De pakketten die wij aanbieden zijn niet merk gebonden, daarom krijgt u altijd het pakket dat beste bij uw situatie past en niet wat ons het gunstigste uitkomt.

Wij komen graag langs voor advies of voor een gedetailleerde offerte.

Vlakkeplaatscollectoren.jpgEen vlakke plaat collector is een gecoat rechthoekig paneel, waarin de absorptiebuizen (meestal koper) op de bodem liggen. Om zo min mogelijk warmte te verliezen is het paneel aan de bovenzijde afgedekt met speciaal glas en aan de onderkant is opgevuld met warmte-isolerend materiaal. Hierdoor neemt de efficiëntie toe en leveren vlakke plaat collectoren goede prestaties, zelfs bij lage zonnestraling.

Bij vacuümcollectoren Vacuumbuiscollectoren_2.jpgbevinden de absorptiebuizen zich in glazen buizen, die grotendeels vacuüm zijn gezogen. Door het vacuüm is de warmte-isolatie nog beter ten opzichte van vlakke plaat collectoren, daardoor zijn vacuümcollectoren ongeveer 10-15% efficiënter dan platte collectoren. De glazen buizen zijn in rijen naast elkaar gemonteerd en vormen zo een collector. Vacuümbuiscollectoren zijn echter wel duurder dan vlakke plaat collectoren.

Er zijn verschillende typen vacuümcollectoren:
- Vacuumbuizen met absorptieplaat, bij deze vorm worden absorptiestrips in de buizen bevestigt.   
  De warmte wordt door buizen onder de strips afgevoerd.  
- Bij "direct doorstroomde" collectoren stroomt de warmteadsorberende vloeistof door de buizen.
- In "heat-pipe" buizen verdampt een vloeistof die dan aan het uiteinde (bovenkant) van de buis zijn  
  warmte afgeeft aan de warmtedragende vloeistof die het naar het verwarmingsysteem
  transporteert.

Een warmtepomp en zonnecollectoren kunnen elkaar zeer goed ondersteunen. Het water dat is verwarmd door de zonnecollectoren hoeft door de warmtepomp veel minder of zelfs niet meer verwarmt te worden. De warmtepomp maakt dus minder bedrijfsuren, verbruikt minder energie (elektriciteit) en de levensduur wordt langer. Ook gaat het rendement omhoog, door de langere gebruiksperiode zonder dat de (compressor van de) warmtepomp hoeft bij te verwarmen.

Het water dat wordt aangeleverd door zonnecollectoren is vaak al 45 graden Celsius. Wordt een zonneboiler gecombineerd met een HR-ketel dan moet dit nog worden verwarmt tot 65 graden Celsius. Als de zonnecollectoren worden gecombineerd met een warmtepomp hoeft dit niet en kan het direct worden gebruikt voor de verwarming. Is het water van de zonneboiler 65 graden of warmer dan kan dit direct worden gebruikt voor warm tapwater (is dit niet het geval dan kan het door de warmtepomp worden verwarmt tot 65 graden). Dit zorgt dus voor een enorme energiebesparing.

Een warmtepomp en zonnecollectoren kunnen dus perfect gecombineerd worden. De investering is weliswaar hoger, maar het rendement (en dus de besparing) is hoger, de levensduur wordt verlengt en het systeem geeft veel comfort.

Investeren in duurzame energie geeft een hoog rendement en levert fiscaal gezien meer op dan een spaarrekening. Naast de besparing door de opbrengst van de collectoren/zonneboiler kunt u als bedrijf ook gebruik maken van een heel aantal fiscale voordelen. Als uw bedrijf veel warmwater verbruikt is investeren in zonnecollectoren een slimme zet.

Daarnaast brengen zonnecollectoren ook de volgende voordelen voor uw bedrijf:

Naast fiscale voordelen leveren zonnecollectoren ook een aantal andere voordelen op:

  • U zorgt direct voor een positief imago omdat u met zonne-energie duurzaam onderneemt.

  • De CO2 uitstoot van uw onderneming neemt af.

  • U zet uw energieprijs vast, dus niet meer afhankelijk van prijsstijgingen van uw energiemaatschappij en energiebelasting. Een gegarandeerde besparing op de toekomstige energiekosten.

  • U benut uw bedrijfspand en/of terrein op een nuttige manier en daarnaast verhoogt u ook de waarde.

Als ondernemer kunt u gebruik maken van de onderstaande regelingen.

Er is in onderstaande berekeningen nog geen rekening gehouden met de vermindering van de MKB winstvrijstelling.

De Energie-investeringsaftrek (EIA)
Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u gebruik maken van een extra aftrekpost op uw fiscale winst. U mag namelijk eenmalig 41,5% van de investering in zonnecollectoren aftrekken naast de al gebruikelijk afschrijving. Hierdoor betaalt u dus minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Er geldt wel dat de investering tenminste 2300 euro moet bedragen. De Energie-investeringsaftek is zowel geldig voor zonnecollectorsystemen als voor  dak-of gevelpanelen met een geïntegreerde zonnecollector.

Voorbeeld:
Onderstaand voorbeeld gaat uit van een BV met een belastingpercentage van 20% tot €200.000,- en 25% boven de €200.000,-, wanneer u meer belasting moet betalen is het voordeel automatisch groter.

De fiscale winst in 2013

€ 150.000,-

Totaal te betalen vennootschapsbelasting

€ 30.000,-

Investeringskosten zonnecollector/zonneboiler

€ 45.000,-

De EIA (41,5% van investering) bedraagt

€ 18.675,-

De fiscale winst naar aftrek bedraagt

€ 131.325,-

Totaal te betalen vennootschapsbelasting na aftrek

€ 26.265,-

 

Uw fiscale voordeel:

€ 3.735,-

 

De Kleinschaligheidsaftrek (KIA)
Door gebruik te maken van de Kleinschaligheidsaftrek (KIA) mag u tot 28% van de investering aftrekken van uw fiscale winst. Het exacte bedrag dat u mag aftrekken  is afhankelijk van het investeringsbedrag, de investering moet tussen de € 2.300 en € 306.931 liggen. Onderstaand is per investeringsbedrag de toegestane maximale aftrekpost weergegeven. U mag de KIA gewoon toepassen naast de gebruikelijke afschrijving en de Energie-investeringsaftrek.

Investeringsbedrag

Aftrekpost

€ 2.301,- t/m €55.248,-

28%

€ 55.249,- t/m €102.311,-

€ 15.470

€ 102.312,- t/m €306.931,-

€ 15.470 – 7,56% x (investeringsbedrag - € 102.312,-)

Voorbeeld:
Onderstaand voorbeeld gaat uit van een BV met een belastingspercentage van 20% tot € 200.000,- en 25% boven de € 200.000,-, wanneer u meer belasting moet betalen is het voordeel automatisch groter.

De fiscale winst in 2013

€ 150.000,-

Totaal te betalen vennootschapsbelasting

€ 30.000,-

Investeringskosten zonnecollector/zonneboiler

€ 45.000,-

De KIA bedraagt

€ 12.600,-

De fiscale winst naar aftrek bedraagt

€ 137.400,-

Totaal te betalen vennootschapsbelasting na aftrek

€ 27.480,-

 

Uw fiscale voordeel:

€ 2.520,-

 

Stimulering duurzame energieproductie (SDE+)
De SDE+ is er om bedrijven te stimuleren hun energie duurzaam te produceren. Hieronder vallen ook  zonnecollectoren. De SDE+ regeling vergoedt het verschil tussen de kostprijs van groene energie en de opbrengst van grijze energie. De SDE+ is dus een exploitatiesubsidie waarbij u een bijdrage ontvangt per geproduceerde kWh duurzame zonnestroom.  De bijdrage wordt als volgt bepaald:

SDE+ bijdrage =  basisbedrag - correctiebedrag

De hoogte van de SDE+ bijdrage is dus afhankelijk van  de ontwikkeling van de energieprijs. Bij een hogere energieprijs krijgt u minder SDE+bijdrage maar ontvangt u meer van uw energieafnemer. Bij een lagere energieprijs ontvangt u meer SDE+ bijdrage maar minder van uw energieafnemer.

Het basisbedrag is afhankelijk van de fase waarin u inschrijft, hoe later de inschrijving hoe hoger de vergoeding, maar dan loopt u wel het risico dat het budget al op is. (Er is 3 miljard beschikbaar in 2013)

Onderstaand het overzicht van de inschrijffase:

Inschrijffase_SDE_regeling_overzicht.jpg

De categorie ZonThermie van de SDE+ regeling is alleen opengesteld voor installaties met een apertuuroppervlakte groter dan of gelijk aan 100m² waarbij uitsluitend gebruik gemaakt wordt van afgedekte collectoren.

Voorbeeld:
Onderstaand voorbeeld gaat uit van een BV met een belastingpercentage van 20% tot €200.000,- en 25% boven de €200.000,-, wanneer u meer belasting moet betalen is het voordeel automatisch groter. Als uitgangspunt is inschrijving in fase 4 genomen. De maximale looptijd van de bijdrage is 15 jaar.

De fiscale winst in 2013

€ 350.000,-

Totaal te betalen vennootschapsbelasting

€ 77.500,-

 

Basisbedrag fase 4

30,556  €/GJ

Voorlopig correctiebedrag 2013

14,2  €/GJ

Voorlopige SDE+ bijdrage 2013 fase 4

16,356  €/GJ

Max. aantal subsidiabele vollasturen

700

Maximaal vermogen van een installatie met een apertuuroppervlakte van 100m²: 100x0,7 = 70 kW. Maximaal subsidiabele jaarproductie bij een dergelijke installatie is 70x700= 49000 kWh wat gelijk is aan 176,4 GJ.

 

Voorlopige SDE+ bijdrage fase 4 (176,4x16,356)

€    2.885,20

Meer informatie vindt u op AgentschapNL


BTW en algemene investeringsaftrek

Naast de hierboven genoemde extra maatregelen mag u de investering in zonnepanelen natuurlijk nog als gewone investering aftrekken van uw fiscale winst. Er geldt dat u de investering in 5 jaar afschrijft u mag dus steeds 20% opnemen als aftrekpost.


Maatschap
Omdat u als maatschap meer inkomstenbelasting betaalt kunt u optimaal gebruik maken van fiscale voordelen. Agrariërs hebben vaak een hoog stroomverbruik en een groot dakoppervlak, waardoor het grootste gedeelte van de door de zonnepanelen opgewekte stroom zelf wordt gebruikt. Daarnaast zijn veel agrarische ondernemingen een maatschap en kunnen dus perfect gebruik maken van fiscale voordelen.  

Groen lenen
Bij diverse banken en instellingen is het mogelijk een groene lening af te sluiten, bij sommige kan dit alleen voor bedrijven bij andere zowel voor bedrijven als particulieren. Met een groene lening kunt u investeren in een duurzame energie oplossing tegen een gunstige rente. Samen met u en eventueel uw financieel adviseur kunnen wij altijd een eerlijk advies maken met het oog op de maximale investering en de rente van de groene lening.  


Totaal voorbeeld
In dit voorbeeld zijn nogmaals alle mogelijk fiscale voordelen verwerkt.

Uw onderneming ( BV rechtsvorm ) heeft een jaarwinst van 175.000 euro, er wordt besloten om te investeren in 44 zonnecollectoren, i.v.m.  de geldigheid van de SDE+ regeling bij meer dan 100m2 apertuuroppervlakte. De geschatte investering bedraagt € 60.000,- excl. BTW. De prijs is afhankelijk van type gebouw, daktype en bereikbaarheid etc. De zonnecollectoren zorgen voor circa 5.000 a 5.500 m3 gasbesparing per jaar.

Dit rekenvoorbeeld kan natuurlijk geëxtrapoleerd worden naar andere investeringsbedragen en jaarwinsten. Wij kunnen voor u altijd precies bekijken wat voor uw bedrijf de beste investering is.

De fiscale winst in 2013

€ 175.000,-

Totaal te betalen vennootschapsbelasting (20%)

€ 35.000,-

 

Investeringskosten zonne-energie

€ 60.000,-

 

Fiscale voordeel

Energieinvesteringsaftrek (EIA 41,5%)

€ 24.900,-

Fiscale voordeel EIA

€ 4.980,-

Kleinschaligheids investeringsaftrek (KIA 28%)

€ 16.800,-

fiscale voordeel KIA

€ 3.360,-

Totaal te betalen vennootschapsbeslasting naar aftrek fiscaal voordeel

€ 26.660,-

Totale fiscale voordeel

€ 8.340,-

Afschrijving 5 jaar

Algemene investeringsaftrek 20% per jaar

*(Restwaarde van 10%)

€ 10.800,-

Fiscale voordeel investeringsaftrek per jaar

€ 2.160,-

Totaal fiscaalvoordeel 5jarige afschrijving

10.800,-

Opbrengst zonneboiler pakket

Jaarlijkse besparing gasverbruik ( € 0,50 per m³ excl. BTW)

€ 2.750,-

Totale besparing na 25jaar

€ 68.750,-

SDE+ bijdrage 

Omdat de SDE+ bijdrage fluctueert door de dalende en stijgende energieprijs is deze waarde niet vast. Dit voorbeeld geeft alleen het maximaal te ontvangen bedrag weer.

Voorlopige SDE+ bijdrage 2013 fase 4

16,356  €/GJ

Voorlopige SDE+ bijdrage 2013 fase 4

€ 2.885,20 per jaar

Maximaal te ontvangen SDE+ bijdrage in 15 jaar

€ 43.278,-

                                                                                                                                    

Totaal opbrengst investeringzonnepanelen pakket 

Totale investering

€ 60.000,-

Totaal fiscale voordeel

€ 19.140,-

Totale opbrengst per jaar

± €  2.750,-

SDE+ bijdrage per jaar

± € 2.885,20

Terugverdientijd

± 7 jaar

Totale verdiensten na 25 jaar

€ 71.168,-


Advies
Wij willen u altijd goed advies geven maar nog belangrijker is eerlijk advies. Immers een duurzame installatie is ook een installatie waar over nagedacht is. Hieronder staan een aantal punten die wij meenemen in een advies:

  • Situatie van pand/gebouw

  • Verbruik en type verbruik

  • Fiscale voordelen

  • Efficiëntste pakket omvang

  • Product keuze

  • Montage mogelijkheden